Főmenü

GINOP 6.1.2-15 kiemelt projekt

Cseresnyés: a munkavállalók képzése a vállalati társadalmi felelősségvállalás egyik fontos eleme

Budapest, 2017. október 25., szerda (MTI) - A munkavállalók képzése, az alap és digitális kompetenciáik fejlesztése a vállalati társadalmi felelősségvállalás (corporate social responsibility - CSR) egyik fontos eleme - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a CSR Hungary Summit 2017 című rendezvényen szerdán Budapesten.

Hozzátette, a CSR-t fontosnak tartják a foglalkoztatáspolitikában is. A mai magyar foglalkoztatáspolitikai helyzetről közölte: Magyarországon 4,2 százalékos a munkanélküliség, közel 70 százalékos a foglalkoztatottság. Jelentősek azonban a területi különbségek, amelyek kiegyenlítésében nagy szerepe van a kormányzati gazdaságpolitikának, valamint a kormányzat és a gazdasági élet szereplői együttműködésének - mondta. A kormány által bevezetett reformintézkedések közül kiemelte az új munkajogi szabályozási rendszert, az ifjúsági foglalkoztatási programokat, a munkahelyvédelmi akciót és az európai uniós források segítségével kidolgozott ifjúsági garancia rendszert. Kifejtette: a kormány hatékonyabbá tette a közfoglalkoztatást, amely csupán átmeneti foglalkoztatási forma. Felhívta a figyelmet a piaci igényeknek megfelelő szakképzési rendszer átalakítására is, amellyel növelhető a foglalkoztatás hatékonysága. Cseresnyés Péter szólt arról is, hogy az Ipar 4.0 az egész világgazdaságot átalakítja majd, ezen belül a digitális fejlődés a magyar munkaerőpiacot is nagy kihívás elé állítja, mivel megváltoznak a munkavállalók kompetenciáival, szakmai tudásával szemben támasztott elvárások. A kormány erre válaszul fogalmazta meg az Irinyi tervet és a Digitális oktatási stratégiát. Az Irinyi tervben nagy hangsúlyt fektetnek egyebek mellett a járműgyártás, az egészségipar, az élelmiszertermelés, valamint a zöldgazdaság, az infokommunikáció és a védelmi ipar fejlesztésére, az oktatási stratégia pedig a digitális kompetenciák fejlesztésében játszik fontos szerepet - mondta az államtitkár. Balogh László, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) Magyar Nemzeti Kapcsolattartó Pont elnöke, az NGM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára közölte: a multinacionális vállalatoknak jövedelmük, profitjuk, gazdasági erejük miatt sokszor nagyobb befolyásuk van a globális folyamatokra, mint egy kisebb vagy közepes méretű ország kormányának. Az OECD-t a felelős üzleti magatartás kialakításánál a globális és a nemzeti társadalmi érdekek, valamint a multinacionális vállalatok üzleti érdekeinek összehangolása vezérelte - mondta a helyettes államtitkár. Az OECD multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelvei közül példaként említette az emberi jogok érvényesülését, a környezetvédelmet, az átláthatóságot, a korrupció-ellenességet, valamint a fogyasztói érdeket. Balogh László felidézte, hogy Magyarország 1994-ben csatlakozott az OECD multinacionális vállalatokra vonatkozó irányelveket elfogadó országok közé. A szerdai rendezvényt a CSR Hungary szervezte.

« vissza

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal"Digitális szakadék csökkentése"GINOP-6.1.2-15 1085 Budapest, Baross u. 52.Postacím: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal GINOP-6.1.2-15 1437 Budapest Pf. 763Telefon: (06-1) 477-5605 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
SSL tanusítvány

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
H-1089 Budapest, Kálvária tér 7.