Főmenü

GINOP 6.1.2-15 kiemelt projekt

NFM: piaci szereplők bevonásával teszi versenyképesebbé az informatikai kép-zést a kormány

A kormány piaci szereplők bevonásával versenyképesebbé teszi az informatikai képzést Ma-gyarországon - jelentette be Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta: az idén szeptemberben 21 magyar felsőoktatási intézményben indulnak olyan díjmenetes, elsősorban az informatikus hallgatóknak szóló képzések, amelyeken a diákok egy-egy vezető informatikai vállalat naprakész tudásanyagát sajátíthatják el. Kara Ákos kiemelte, a Programozd a jövőd!, a felsőoktatási intézmények és az infokommunikációs vállalatok közötti együttműködés erősítését szolgáló program része az informatikai képzettséget javító 8,2 milliárd forintos uniós programnak, számításuk szerint a szeptemberben induló tanévben 1500 fiatal, 2020 végéig 6-8 ezer diák vehet részt a kurzusokon. Az NFM államtitkára kitért arra, azt várják, hogy a programban megvalósuló együttműködéssel jelen-tősen növekedjen az informatikai szakmai végzettségűek száma, a hallgatók naprakész elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek. A program felhívására négy informatikai vállalkozás - a Red Hat, az Oracle, az SAP és a National Instruments - köt megállapodást a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséggel (KIFÜ) annak érdekében, hogy piacképes végzettséget adó informatikai képzési csomagot állítsanak össze, és segítsék azok beépítését a felsőoktatási rendszerbe - ismertette az államtitkár. Szijártó Zoltán, a KIFÜ elnöke hangsúlyozta, kiemelt figyelmet fordítanak az infokommunikációs tech-nológiai képzésre, a digitális kompetencia fejlesztésére. Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége főtitkára kiemelte, a munkaerőpiacon radikális változások következnek be, a digitális képzést növelni kell minden mun-kakörben. Közölte, szigetszerűen eddig is volt együttműködés az informatikai vállalkozások és a fel-sőoktatási intézmények között, ami a kormány segítségével sokkal szélesebb körű lesz.

Forrás: MTI - 2017. június 14.

« vissza

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal"Digitális szakadék csökkentése"GINOP-6.1.2-15 1085 Budapest, Baross u. 52.Postacím: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal GINOP-6.1.2-15 1437 Budapest Pf. 763Telefon: (06-1) 477-5605 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
SSL tanusítvány

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
H-1089 Budapest, Kálvária tér 7.