Főmenü

GINOP 6.1.2-15 kiemelt projekt

EB: Magyarország javított digitális készségein, de továbbra is kevéssel elmarad az átlagos uniós szinttől

Brüsszel, 2017. március 3., péntek (MTI) - A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2017-es mutató (DESI) tanúsága szerint a 2016-os adatokhoz képest Magyarország javított digitális készségein, jól teljesít az összekapcsoltság területén, ami főként a nagy sebességű vezetékes széles sáv (NGA) és a 4G elterjedtségének, valamint a széles sávú internethasználat növekedésének köszönhető, de továbbra is kevéssel elmarad az átlagos uniós szinttől. Magyarország uniós összehasonlításban idén a 21. helyen áll - közölte az Európai Bizottság pénteken.

Az összekapcsoltságot tekintve Magyarország előrelépéseket ért el az előző évhez képest mind a kínálat, mind a kereslet területén. Az NGA lefedettség és használat az uniós átlagon felüli. A 4G elérhetősége szintén magas, de a mobil széles sávú hozzáférések bevezetése még nem gyorsult fel. Megjegyezték, hogy az internetfelhasználók száma jelentősen nőtt, de a digitális készségek szintje továbbra is az európai átlag alatt marad. A magyar internethasználók az uniós átlagot is felülmúlva, különösen aktívak a közösségi hálókon, valamint a hírolvasás és a videótelefonálás területén, ugyanakkor kevésbé szívesen vállalkoznak online kereskedelmi műveletekre, például elektronikus bankolásra és vásárlásra. A felmérés szerint a digitális technológiák használatát tekintve egyre több magyar vállalkozás használja a közösségi médiát, az e-számlázást, a felhőalapú szolgáltatásokat és az elektronikus kereskedelmet. Ennek ellenére az üzleti szektor nem használja ki más országokhoz hasonló mértékben a digitális technológia által nyújtott lehetőségeket, amiből kifolyólag Magyarország 2016-os 27. helyről a 24. helyre ugrott előre, de még is elmarad az uniós átlagtól. A digitális közszolgáltatások nyújtásának tekintetében a kisebb mértékű fejlesztések ellenére Magyarország a 27. helyet foglalja el az uniós listán, és minden tekintetben az uniós átlag alatt szerepel - olvasható a jelentésben. Az Európai Bizottság jelentésének tanúsága szerint az Európai Unió (EU) sokat fejlődött a digitális gazdaság és társadalom fejlettsége terén, de az élen járó országok és a kevésbé jól teljesítők között továbbra is hatalmas a különbség. Idén Dánia, Finnország, Svédország és Hollandia eredménye a legkiemelkedőbb. Őket Luxemburg, Belgium, az Egyesült Királyság, Írország, Észtország és Ausztria követi. A három digitálisan legfejlettebb tagállam globálisan is élen jár, megelőzve Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat. A legnagyobb fejlődést elérő két tagállam Szlovákia és Szlovénia volt. Egyes tagállamok azonban - az előrelépések ellenére - az uniós átlaghoz képest továbbra is a leginkább lemaradtak a digitális fejlődésben. Ide tartozik Lengyelország, Horvátország, Olaszország, Görögország, Bulgária és Románia.
MTI 2017. március 3., péntek 16:25

« vissza

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal"Digitális szakadék csökkentése"GINOP-6.1.2-15 1085 Budapest, Baross u. 52.Postacím: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal GINOP-6.1.2-15 1437 Budapest Pf. 763Telefon: (06-1) 477-5605 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
SSL tanusítvány

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
H-1089 Budapest, Kálvária tér 7.