EuroSkills Budapest 2018


euroskills


Idén, szeptember 26. (szerda) és 28. (péntek) között rendezik meg Budapesten a fiatal szakemberek Európa-bajnokságát. A EuroSkills nem csak versenyszámokat tartalmaz, hanem látványos bemutatókat és érdekes előadásokat is a szakmák világáról, de a látogatóknak lehetősége nyílik arra is, hogy kipróbálhassák magukat az egyes szakmákban.

Tovább »

 



Európai Szakképzési Hét

 


szakhét

 

Idén 3. alkalommal rendezik meg az Európai Szakképzési Hetet, Európa legnagyobb szakma-, és szakképzés népszerűsítő rendezvényét, melyen hagyományosan Magyarország a legaktívabb állam.

Tovább »

 



Magyarország az Európai Szakképzési Hét hivatalos partnere

 


szakképzési hét hivatalos partnere

 


2018. augusztus 30-án az Európai Szakképzési Hét magyarországi szervezői megkapták a „Hivatalos partner” minősítő jelet.

Tovább »

 



Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál

 


pályaválasztó fesztivál

 


Érdekelnek a műszaki pályák, vagy csak kíváncsi vagy a technika legújabb vívmányaira? Akkor Te is látogass el a „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztiválra”, ahol rengeteg élmény vár rád!

Tovább »

 



Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó

 


építőipari szakmai találkozó

 


Biztos megélhetést és érdekes munkát szeretnél tanulni? Akkor keresd fel az „Építsd a jövőd!” valamelyik helyszínét! Tudtad, hogy Magyarországon és Európában az építőipari szakemberek a legkeresettebbek közé tartoznak? Ha ezeknek a szakmáknak valamelyikét választod, akkor nem csak biztos jövőt építesz magadnak, de munkavállalóként vagy vállalkozóként is jól kereshetsz.

Tovább »

 



Becsülete van az értékteremtő szakmunkának


Az értékteremtő szakmunka becsületéről beszélt egyebek mellett az Országgyűlés elnöke május 25-én, pénteken a Parlamentben, ahol az áprilisi XI. Szakma Sztár Fesztivál országos szakmai tanulmányi verseny győzteseit köszöntötték, és átadták a szakmánként első három helyezettnek, felkészítőiknek és tanáraiknak az emléklapot. Kövér László kiemelte: a XXI. századi tudásalapú társadalomban nemcsak a digitális ismeretnek van helye, de szerepe és becsülete van az értékteremtő szakmunkának is.

Tovább »

 



Targonca Kupa a legjobbaknak


Rekordszámú nő vett részt az idén 10. alkalommal megrendezett Linde Targonca Kupán, melyen összesen 237 versenyző mérte össze tudását. A folyamatosan növekvő jelentkezői létszám mellett a verseny népszerűségét mutatja, hogy több száz látogató szurkolt az ország különböző pontjairól érkező targoncásoknak.

Tovább »

 



Techcsajok 2018


Országosan 4 helyszín, több száz pályaválasztás előtt álló lány, számos kiállító és támogató vállalat, valamint négy, felejthetetlen élményeket nyújtó nap. Így zárult a Techcsajok2018 rendezvénysorozat, melyet idén második alkalommal rendezett meg a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.

Tovább »

 



Modern oktatási módszerek, XXI. századi szakképzés


Május 18. az Internet Világnapja. A 2002 óta létező esemény egy nappal a Távközlés világnapja után következik a naptárban, ezzel is hangsúlyozva, hogy a két terület szorosan összefügg.

Tovább »

 



Szakma sztár 2018


11. alkalommal rendezte meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Sztár 2018 Fesztivált 2018. április 24-26. között a Hungexpón. A rendezvény a szakképzésben tanulók számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a verseny nyertesei lehetőséget kapnak Európa legrangosabb szakképzési versenyén, a Euro Skills-en való részvételre.

Tovább »

 



ReferNet - nemzetközi konferencia Magyarországon


2018. május 15-16. között a Cedefop — Európai Szakképzés-fejlesztési Központ —ReferNet hálózata, valamint annak magyarországi partnere a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) először szervezte meg Budapesten a ReferNet regionális találkozóját.

Tovább »

 



Szakmai érettségi


Idén 27.215 diák indult neki a megmérettetésnek, 25.379 fő középszinten összesen 37 vizsgatantárgyból, 1.836 fő emelt szinten összesen 29 vizsgatantárgyból vizsgázott. Legtöbben középszinten a tavalyi évhez hasonlóan informatikai, valamint közgazdasági ismeretek tantárgyból vizsgáztak, míg emelt szinten a közgazdasági ismeretek, valamint az egészségügyi ismeretek voltak a legnépszerűbbek.

Tovább »

 



Rekordszámú résztvevője volt az idei Szakmák Éjszakájának!


A 2018-as Szakmák Éjszakája központi rendezvényének a Debreceni Szakképzési Centrum adott otthont. A 11 tagintézmény, valamint a csatlakozó vállalkozások által kínált szakmák kipróbálására és bemutatására, egy külső helyszínre tervezett sétáló övezetben várták a látogatókat összesen 65 féle programmal. A rendezvényt Pölöskei Gáborné a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Komolay Szabolcs alpolgármester úr nyitották meg.

Tovább »

 



Az Európai Szakképzési Hét kiemelt rendezvényei Brüsszelben 2017. november 20-ai héten


A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezendő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén a szakképzés elnyerje a gazdaság által megkövetelt, méltó helyét a képzési palettán.

Tovább »

 



Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó


Az Európai Szakképzési Hét keretében az „Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó”-t országosan hat helyszínen - Budapest, Szeged, Eger, Pécs, Szombathely, Debrecen - tartották meg 2017. november 20-án. A rendezvényt Budapesten Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár és Valló Péter a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg.

Tovább »

 



Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál


Idén harmadszor került sor a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválra. A rendezvény helyszínein meghatározott sorrendben látogatták vezetett programon vettek részt a diákok, amely Szujó Zoltán és a "80 nap alatt a Föld körül elektromos autóval" csapat vezetőjének bemutatójával indult.
Ezt követően az ágazatoknak megfelelő box utcákban a fiatalok találkoztak a cégekkel, az iskolákkal ahol élményalapon ismerkedhettek meg az ágazatokkal, szakmákkal. A boksz utcák mellett "műszer simogató" , kompetencia tükör, játékok (selfi-like, helyszíni nyereményjátékok) színesítették a programokat.

Részletek az esemény honlapján: http://miapalya.mee.hu/mi_ez_a_fesztival

Tovább »

 



Cedefop fotópályázat a szakképzésről

Felhívjuk a szakképzésben tanuló bármely korosztály képviselőinek figyelmét, hogy vegyenek részt a Cedefop által kiírt fotópályázaton, és küldjenek be olyan fényképeket, amelyek a szakképzés világában szerzett kollektív élményeket mutatják be. A Cedefop pályázati kiírás (www.cedefop.europa.eu/CedefopPhotoAward) értelmében egyazon intézményből több különböző tanulói csoport is küldhet be pályázatot. A pályázatok beküldési határideje július 15, 23:59, közép-európai idő (CET) szerint. A részletes pályázati kiírás itt érhető el:
http://www.cedefop.europa.eu/en/content/cedefopphotoaward-2017-rules-and-application-form

Javasoljuk, hogy a pályázatra beküldött képeket küldjék meg a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre is, hogy azokat az esemény magyarországi facebook oldalán (https://www.facebook.com/szakkepzesihet/) is meg tudjuk osztani.

Tovább »

 



Idén is nagy siker volt a Szakmák Éjszakája!


Idén is megtartották, immár a második alkalommal a Szakmák Éjszakáját a Szakképzési Centrumok és a csatlakozó intézmények, s a kedvezőtlen időjárás ellenére még többen látogatták meg a rendezvényeket, mint tavaly!
Idén április 21-én nagy sikerrel zajlott le a Szakmák Éjszakája, az ország 151 településén, 456 helyszínen, 423 intézmény várta határainkon innen és túl a látogatókat, hogy megtapasztalhassák és megismerhessék a szakmák titkait. Bár az időjárás kedvezőtlen volt, 46 690 látogató vett részt a 4647 program valamelyikén, ez több, mint háromezerrel több volt, mint tavaly. Idén már 4 megyéről mondhatjuk el, hogy a lakosság majdnem 1%-a részt vett a rendezvényen.
Tovább »

 



Pályatükör pályaválasztóknak

Kedves Pályaválasztó Fiatalok! Tisztelt Szülők!

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal segítséget nyújt a pályaválasztás előtt álló fiataloknak és szüleiknek a pályaválasztási döntésekhez. Ennek érdekében az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítések szakmai- és vizsgakövetelményeit felhasználva összeállítottuk a szakképesítések pályatükrét.

Jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2012 nyarán kiadott jogszabályok szerint 77 szakképesítés pályatükrét tartalmazza a kiadvány. Az újabb szakterületek szakképesítéseinek megjelenése után a kiadvány folyamatosan bővítésre kerül.
 



Sikerrel zárultak az Európai Szakképzési Hét magyarországi rendezvényei


A szakképzés európai hetét 2016. december 5-9 között az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést. Magyarországról 125 programot hagyott jóvá az EU, ebből 115 programot a Szakképzési Centrumok és tagintézményeik nyújtottak be, ez a második legmagasabb érték volt az Európára, Afrikára, Ázsiára és az Indiai-óceánra kiterjedő térségben.
Tovább »

 



„Építsd a jövőd!” – építőipari szakmai találkozó


Az Európai Szakképzési Hét keretében került megrendezésre 2016. december 8-án, az „Építsd a jövőd!” – építőipari szakmai találkozó, melyet a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szervezett, hagyományteremtő céllal.
A program egyszerre adott alkalmat az érdeklődő fiataloknak az építőipari tevékenységek kipróbálására, illetve az építőipari cégek és a szakképző intézmények közötti konzultációra.
Az érdeklődő fiatalok olyan színvonalas programokon és bemutatókon vehettek részt, mint YTONG tégla falazat bemutatása; csavart pillér építése kisméretű téglából, falazott boltív készítése pillérek közé, mintaív használatával, festési, mozaikkészítési, csemperagasztási bemutatók – a vállalkozó kedvűek nem csak nézték, de ki is próbálhatták a tevékenységeket!
Tovább »