Pályaorientáció


Az Európai Szakképzési Hét kiemelt rendezvényei Brüsszelben 2017. november 20-ai héten


A szakképzés európai hetét az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezendő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén a szakképzés elnyerje a gazdaság által megkövetelt, méltó helyét a képzési palettán.

Tovább »

 Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó


Az Európai Szakképzési Hét keretében az „Építsd a jövőd! Építőipari szakmai találkozó”-t országosan hat helyszínen - Budapest, Szeged, Eger, Pécs, Szombathely, Debrecen - tartották meg 2017. november 20-án. A rendezvényt Budapesten Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár és Valló Péter a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum főigazgatója nyitotta meg.

Tovább »

 Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál


Idén harmadszor került sor a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválra. A rendezvény helyszínein meghatározott sorrendben látogatták vezetett programon vettek részt a diákok, amely Szujó Zoltán és a "80 nap alatt a Föld körül elektromos autóval" csapat vezetőjének bemutatójával indult.
Ezt követően az ágazatoknak megfelelő box utcákban a fiatalok találkoztak a cégekkel, az iskolákkal ahol élményalapon ismerkedhettek meg az ágazatokkal, szakmákkal. A boksz utcák mellett "műszer simogató" , kompetencia tükör, játékok (selfi-like, helyszíni nyereményjátékok) színesítették a programokat.

Részletek az esemény honlapján: http://miapalya.mee.hu/mi_ez_a_fesztival

Tovább »

 Cedefop fotópályázat a szakképzésről

Felhívjuk a szakképzésben tanuló bármely korosztály képviselőinek figyelmét, hogy vegyenek részt a Cedefop által kiírt fotópályázaton, és küldjenek be olyan fényképeket, amelyek a szakképzés világában szerzett kollektív élményeket mutatják be. A Cedefop pályázati kiírás (www.cedefop.europa.eu/CedefopPhotoAward) értelmében egyazon intézményből több különböző tanulói csoport is küldhet be pályázatot. A pályázatok beküldési határideje július 15, 23:59, közép-európai idő (CET) szerint. A részletes pályázati kiírás itt érhető el:
http://www.cedefop.europa.eu/en/content/cedefopphotoaward-2017-rules-and-application-form

Javasoljuk, hogy a pályázatra beküldött képeket küldjék meg a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. e-mail címre is, hogy azokat az esemény magyarországi facebook oldalán (https://www.facebook.com/szakkepzesihet/) is meg tudjuk osztani.

Tovább »

 Idén is nagy siker volt a Szakmák Éjszakája!


Idén is megtartották, immár a második alkalommal a Szakmák Éjszakáját a Szakképzési Centrumok és a csatlakozó intézmények, s a kedvezőtlen időjárás ellenére még többen látogatták meg a rendezvényeket, mint tavaly!
Idén április 21-én nagy sikerrel zajlott le a Szakmák Éjszakája, az ország 151 településén, 456 helyszínen, 423 intézmény várta határainkon innen és túl a látogatókat, hogy megtapasztalhassák és megismerhessék a szakmák titkait. Bár az időjárás kedvezőtlen volt, 46 690 látogató vett részt a 4647 program valamelyikén, ez több, mint háromezerrel több volt, mint tavaly. Idén már 4 megyéről mondhatjuk el, hogy a lakosság majdnem 1%-a részt vett a rendezvényen.
Tovább »

 Pályatükör pályaválasztóknak

Kedves Pályaválasztó Fiatalok! Tisztelt Szülők!

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal segítséget nyújt a pályaválasztás előtt álló fiataloknak és szüleiknek a pályaválasztási döntésekhez. Ennek érdekében az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképesítések szakmai- és vizsgakövetelményeit felhasználva összeállítottuk a szakképesítések pályatükrét.

Jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2012 nyarán kiadott jogszabályok szerint 77 szakképesítés pályatükrét tartalmazza a kiadvány. Az újabb szakterületek szakképesítéseinek megjelenése után a kiadvány folyamatosan bővítésre kerül.
 Sikerrel zárultak az Európai Szakképzési Hét magyarországi rendezvényei


A szakképzés európai hetét 2016. december 5-9 között az Európai Bizottság hirdette meg abból a célból, hogy az Európa-szerte megrendezésre kerülő helyi, regionális és nemzeti rendezvények révén vonzóbbá tegye a színvonalas szakismereteket biztosító és minőségi munkahelyek betöltését lehetővé tévő szakoktatást és szakképzést. Magyarországról 125 programot hagyott jóvá az EU, ebből 115 programot a Szakképzési Centrumok és tagintézményeik nyújtottak be, ez a második legmagasabb érték volt az Európára, Afrikára, Ázsiára és az Indiai-óceánra kiterjedő térségben.
Tovább »

 „Építsd a jövőd!” – építőipari szakmai találkozó


Az Európai Szakképzési Hét keretében került megrendezésre 2016. december 8-án, az „Építsd a jövőd!” – építőipari szakmai találkozó, melyet a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szervezett, hagyományteremtő céllal.
A program egyszerre adott alkalmat az érdeklődő fiataloknak az építőipari tevékenységek kipróbálására, illetve az építőipari cégek és a szakképző intézmények közötti konzultációra.
Az érdeklődő fiatalok olyan színvonalas programokon és bemutatókon vehettek részt, mint YTONG tégla falazat bemutatása; csavart pillér építése kisméretű téglából, falazott boltív készítése pillérek közé, mintaív használatával, festési, mozaikkészítési, csemperagasztási bemutatók – a vállalkozó kedvűek nem csak nézték, de ki is próbálhatták a tevékenységeket!
Tovább »

SSL tanusítvány

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
H-1089 Budapest, Kálvária tér 7.