GINOP 6.1.2-15 kiemelt projekt

Lepsényi István: az egyik legnagyobb társadalmi kihívás a digitális átalakulás

Madrid, 2018. április 24., kedd (MTI) - A társadalmak egyik legnagyobb kihívása a nagy sebességgel történő digitális átalakulás - fejtette ki Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára kedden Madridban egy konferencián.

A visegrádi országok és Spanyolország digitális jövőjéről rendezett eseményen egyebek mellett a digitális átalakulásáról, az intelligens városüzemeltetésről és az ezekkel összefüggő üzleti lehetőségekről tanácskoztak. Lepsényi István előadásában ismertetett több, ezen a területen hozott magyar kormányzati lépést, így például a Digitális jólét programot, a Modern városok programot, és az Ipar 4.0 programot, illetve beszélt az elektronikus mobilitás magyarországi térhódításáról. Joaquín Gay de Montellá, a rendezvénynek otthont adó Spanyol Vállalkozói Szövetség (CEOE) alelnöke felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a digitálisátállás elengedhetetlen az országok nagyobb ütemű növekedése, fenntartható gazdasága és versenyképessége érdekében. A dél-európai országban 2025-ig várhatóan több mint 250 ezer új munkahely jön majd létre a digitalizációnak köszönhetően - tette hozzá. Spanyolország példát kíván mutatni más országok számára a digitális fejlesztésben - emelte ki José Manuel Leceta, a spanyol állami információs technológiai projektekért felelős Red.es főigazgatója. Elmondta, 2015-ben indították el az intelligens városok projektet 40 város, például Santander és Málaga részvételével, amely dinamizálja a digitális átállást. A 2025-ig tartó spanyol kormányzati stratégia célja egyebek mellett megfelelni az olyan kihívásoknak, mint az adatinnováció, valamint a digitális bizalom növelése - tette hozzá. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a konferencián egyszerre öt ország tud most tapasztalatot cserélni és együttműködéseken gondolkodni. Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumi elnöke elmondta, hogy az innovációt nézve Budapest, Madrid, valamint a többi visegrádi ország fővárosa egyaránt az uniós átlag feletti értéket mutat az európai regionális versenyképességi indexben. Hozzátette, a BVK a Budapesthez hasonló városokkal szeretne kapcsolatot kialakítani az innováció területén azért is, hogy a kis- és közepes vállalkozások jobban be tudjanak kerülni az európai vérkeringésbe. Példaként említve az elektromos meghajtású kukásautókat gyártó Electromega, valamint a mozgáskorlátozottak számára járdatérkép-alkalmazást fejlesztő Rute4U nevű startup vállalkozásokat, amelyek bemutatkozási lehetőséget kaptak a rendezvényen. A visegrádi csoport magyar elnöksége alkalmából rendezett madridi eseményen lengyel, cseh és szlovák szakemberek is ismertették országaik eredményeit és projektjeit

EU-gazdaság-informatika Uniós bizottság: megkezdődött a regisztráció az ingyenes wifi-hozzáférési pontok létesítésére

Brüsszel, 2018. március 20., kedd, (MTI) - Az Európai Bizottság elindította a WiFi4EU portál működését, ezzel lehetővé vált, hogy az európai települések a portálon keresztül regisztrálhassanak uniós támogatásért, hogy ingyenes wifi-hozzáférési pontokat létesítsenek közterületeiken - közölte Marija Gabriel, a digitálisgazdaságért és társadalomért felelős biztos kedden.

Az uniós biztos elmondta, a bizottság május közepén teszi közzé az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU hozzáférési pontok kiépítésére fordítható uniós finanszírozásról. A tájékoztatás szerint az Európai Unió (EU) a WiFi4EU program keretében 15 ezer euró (mintegy 4,6 millió forint) értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein - könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken - internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. A hálózat karbantartásának költségei azonban az önkormányzatot terhelik. Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy 8 ezer településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be. Az ugyanazon közösségi térben hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező ingyenes hálózatok mellett tervezett wifi-hozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban - mondta. A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok, és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk - tette hozzá Marija Gabriel.

Archívum

Régebbi híreink megtekintéséhez kattintson a tovább gombra:
Tovább »

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal"Digitális szakadék csökkentése"GINOP-6.1.2-15 1085 Budapest, Baross u. 52.Postacím: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal GINOP-6.1.2-15 1437 Budapest Pf. 763Telefon: (06-1) 477-5605 E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
SSL tanusítvány

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
H-1089 Budapest, Kálvária tér 7.