Főmenü

Szakképzési centrumok


Kedves Érdeklődő!

Jövővel kapcsolatos felelős döntés akkor hozható, ha ismerjük lehetőségekeinket.

A szakképzést választók érkezhetnek az általános iskolából, érettségi után gimnáziumból, de akár a szakképzésből is. Az általános iskolások számára a szakképzés egy életpálya megalapozása. A szakma megszerzése közben gyakran érettségit is szereznek a tanulók, sok esetben több szakképesítéssel rendelkezve hagyják el a szakképző intézményeket.

A középiskola elvégzése után számos területen nyílik lehetőség a felsőoktatásban való továbbtanulásra vagy szakma elsajátítására. Fontos, hogy az érettségi után megszerzett szakképesítéssel akár többletpontokkal és megerősített tudással lehet felvételizni a felsőoktatásba.

Több száz szakma választható, amelyekből az 54-es számjegyekkel kezdődő OKJ (Országos Képzési Jegyzék) azonosító számú képzések érettségi végzettségre épülnek, ezek jellemzően 2 éves képzések, és technikusi végzettséget adnak. Az érettségi után megszerzett szakképesítéssel akár többletpontokkal és megerősített tudással lehet felvételizni a felsőoktatásba. A 34-es számjegyekkel kezdődő OKJ azonosító számú képzések megadják a lehetőséget egy jó szakma elsajátításához.

A már szakképesítéssel rendelkezők számára is kínál lehetőségeket az Országos Képzési Jegyzék (OKJ). Érdemes figyelembe venni azokat a ráépülő képzéseket, amelyek segítenek a korábban megszerzett tudást még jobban elmélyíteni vagy akár lehetőség nyílik egészen új szakmák megtanulására.

A szakképzési centrumok várják a középfokú OKJ-s végzettséget adó szakmákra jelentkezőket, a szakképző iskolákban lehetőség nyílik a szakképzésben való továbbtanulásra. A szakmák elsajátítása nemcsak az első, de a második szakma tanulásánál is ingyenes. A megszerezhető szakképesítések kiválasztásához a keresőfelület nyújt segítséget.

A kiválasztott képzéssel kapcsolatban a jelentkezés feltételeiről, és a beiratkozásról a szakképzési centrumok elérhetőségén lehet érdeklődni.

Útmutató a keresőhöz:

  • Szakképesítés kiválasztása: megmutatja, hogy országszerte melyik szakképzési centrumban érhető el a szakképesítés.
  • Szakképesítéshez Budapest vagy egy adott megye hozzárendelése: megmutatja, hogy a fővároson vagy a megyén belül, melyik szakképzési centrumban érhető el a keresett képzés.
  • Szakképzési centrum tagintézmény megjelölése: megmutatja, hogy az adott képzés melyik iskolában érhető el.Keresés

 


Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra vonatkozó hiány-szakképesítések

A hiány-szakképesítések körébe tartozó szakképesítésre felkészítő, államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulókat, tanulmányi eredményük alapján, ösztöndíj illeti meg. A hiány-szakképesítések száma a korábbi 12 szakképesítésről megyénként 20-21 szakképesítésre emelkedett. Az ösztöndíj mértéke a tanulók tanulmányi átlageredmény alapján, a szakiskolai vagy szakközépiskolai tanulmányokat folytató tanulók tekintetében havonta 10-35 ezer forint, míg a szakgimnáziumi tanulmányokat folytató tanulók esetében havonta 20-50 ezer forint közötti összeg lehet.

A hiány-szakképesítések tanévenkénti listái megyei bontásban itt találhatóak:Szakképzési Centrumok és tagintézményeik elérhetőségei


Információk szakképzési centrumok részére

 

Jogszabályok

szakképzési centrum kereső lábléc
SSL tanusítvány

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
H-1089 Budapest, Kálvária tér 7.