Szakképzési centrumok


Kedves Érdeklődő!

A középiskola elvégzése után is lehetőség van szakma elsajátítására. Munkaerő-piaci felmérések igazolják, hogy szakmatanulásra nagy szükség van. Fontos, hogy azok a fiatalok is, akiknek még nincs határozott elképzelésük a jövőjükről, vagy ebben a tanévben nem nyertek felvételt a felsőoktatásba, megtalálják helyüket, későbbi céljaik eléréséhez fel tudjanak készülni, esélyt szerezzenek és kapjanak a jövőbeli elképzeléseik megvalósításához.
A szakképző iskolák várják a középfokú OKJ-s végzettséget adó szakmákra a jelentkezőket.
A lakóhelyhez, tartózkodási helyhez közeli szakképzési centrumokban lehetőség nyílik a szakképzésben továbbtanulásra. A szakmák elsajátítása nemcsak az első, de a második szakma tanulásánál is ingyenes.
Azon ingyenesen megszerezhető szakképesítések kiválasztásához, amelyeket a szakképzési centrumokhoz tartozó tagintézmények várhatóan szeptemberben indítanak, a jelen keresőfelület nyújt segítséget.

Útmutató a keresőhöz:

  • Szakképesítés kiválasztása: megmutatja, hogy országszerte melyik szakképzési centrumban érhető el a szakképesítés.
  • Szakképesítéshez Budapest vagy egy adott megye hozzárendelése: megmutatja, hogy a fővároson vagy a megyén belül, melyik szakképzési centrumban érhető el a keresett képzés.
  • Szakképzési centrum tagintézmény megjelölése: megmutatja, hogy az adott képzés melyik iskolában érhető el.


A kiválasztott képzéssel kapcsolatban a jelentkezés feltételeiről, és a beiratkozásról a szakképzési centrumok elérhetőségén lehet érdeklődni.Keresés

 


Letölthető dokumentumok

 

Információk szakképzési centrumok részére

 

Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra vonatkozó hiány-szakképesítések


A hiány-szakképesítések körébe tartozó szakképesítésre felkészítő, államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulókat, tanulmányi eredményük alapján, ösztöndíj illeti meg.
A hiány-szakképesítések száma a korábbi 12 szakképesítésről megyénként 20 szakképesítésre emelkedett. Az ösztöndíj mértéke a tanulók tanulmányi átlageredmény alapján, a szakiskolai vagy szakközépiskolai tanulmányokat folytató tanulók tekintetében havonta 10 és 35 ezer forint, míg a szakgimnáziumi tanulmányokat folytató tanulók esetében havonta 20 és 50 ezer forint közötti összeg lehet.

A jelenlegi és az elmúlt tanévek hiány-szakképesítés listái megyénkénti bontásban itt találhatóak:

 

Jogszabályok

szakképzési centrum kereső lábléc
SSL tanusítvány

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
H-1089 Budapest, Kálvária tér 7.