Tájékoztató a szakképzési megállapodás megkötésének és módosításának menetéről


Az iskolai rendszerű szakképzésben ellátott feladatok után a szakképző iskola nem állami fenntartója a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 88. § (6) bekezdése szerint akkor jogosult költségvetési hozzájárulásra, ha szakképzési megállapodást kötött.

  • A szakképzési megállapodás tervezetét a fenntartó készíti elő és nyújtja be szakképző iskolánként papír alapon öt példányban cégszerű aláírásával ellátva és egyidejűleg szerkeszthető elektronikus formában is.
  • A fenntartó a szakképzési megállapodás alapján támogatott képzés tekintetében az adott képzés kifutásáig, azaz évfolyamismétlés és szüneteltetés nélküli befejezéséig jogosult költségvetési hozzájárulásra, függetlenül a szakképzési megállapodás későbbi megszűnésétől vagy módosításától.
  • A 2013/2014. tanévtől a szakképzési megállapodás a költségvetési hozzájárulásra való jogosultság feltétele, és kizárólag az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII.6.) Korm. rendeletben, (a továbbiakban: OKJ) szereplő szakképesítések és szakgimnáziumi ágazatok tekintetében köthető. A korábbi OKJ szerinti szakképesítések kifutó osztályainak finanszírozása továbbra is az eddigiekhez hasonlóan biztosított, erre nem köthető szakképzési megállapodás.
  • A hatályos OKJ elérhetősége: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=151461
  • A szakképzési megállapodás kizárólag a fenntartó olyan szakképző iskolájára és a szakképzési megállapodásról szóló 314/2013. (VIII. 28.) 3. § (1) bekezdés c) pontja tekintetében olyan szakképzési alapfeladatokra, munkarendre, az OKJ szerinti szakképesítésre és ágazatra vonatkozóan köthető, amely szakképesítésre, vagy ágazat esetén az ágazati szakgimnáziumi oktatásra vagy az ágazathoz tartozó legalább egy szakképesítésre a fenntartó iskolája működési engedéllyel rendelkezik, továbbá amelyek a szakképzési megállapodás időtartamának első tanévében a szakmaszerkezeti döntés értelmében – a főváros vagy az adott megye és az adott fenntartó esetében – támogatottak.


További információk kérhetők a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.


Letöltés új megállapodás esetén:


Letöltés módosítás esetén:


Megkötött szakképzési megállapodások

A szakképzési megállapodásról szóló 314/2013 (VIII. 28.) kormányrendelet 6. § (6) bekezdése értelmében nyilvánosságra hozott hatályos szakképzési megállapodások:

Mellékletek letöltése



2013/2014. tanévre kötött szakképzési megállapodások

A szakképzési megállapodásról szóló 314/2013 (VIII. 28.) kormányrendelet 12. § (3) bekezdése értelmében az állami szakképzési és felnőttképzési szerv honlapján nyilvánosságra hozza a szakképzési megállapodással rendelkező fenntartók szakképzési megállapodásban szereplő adatait, mely a 2013/2014. tanév vonatkozásában, megyei bontásban a kormányhivatalok által szolgáltatott adatok alapján az alábbi Excel táblázatokban tekinthető meg.


Mellékletek letöltése: