Ha egy OKJ-s alapszakképesítésre felnőttképzési engedéllyel rendelkezik a képző intézmény, ugyanazon szakma részszakképesítésének megszerzésére indíthat-e külön engedély nélkül képzést az intézmény?

Igen, amennyiben a részszakképesítést alkotó modulok óraszámainak összege beleesik az adott részszakképesítésre vonatkozó, OKJ-ben meghatározott óraszám intervallumba. Érdemes már a képzési program elkészítésekor erre figyelni.

 

Mikortól lehet rögzíteni a szeptember 1-től indítható, új OKJ képzéseket a FINY rendszerben?

A FINY informatikai rendszerek kódadatbázisába beépítésre kerültek a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet alapján érvényes új OKJ szakképesítések. Az új kódok elérése 2013. július 18. napjától biztosított.

 

Meddig lehet új képzéseket az eddigi módon nyilvántartásba vetetni, azaz a munkaügyi központokhoz bejelenteni?

A 2013. augusztus 31-éig postára adott bejelentések elbírálására még az állami foglalkoztatási szerv rendelkezik hatáskörrel, az azt követően postára adott bejelentések esetében azonban már nem történik meg a nyilvántartásba vétel, ekkortól már csak az új engedélyezési eljárás kezdeményezhető a képző részéről.

 

Miért célszerű a 2013. augusztus 31-ig megszűnő akkreditációk megújítása?

Amennyiben a képzők szeretnének élni a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény 31. § - a által biztosított lehetőséggel, indokolt az újbóli akkreditáció. Ha a megszűnt akkreditációval rendelkező képzők 2013. augusztus 31-ig nem nyújtanak be akkreditációs kérelmet, rájuk kizárólag az új törvény szabályai vonatkoznak. Továbbá, az ez évben 2013. augusztus 31-ig megújított intézményi akkreditáció esetén 2015. március 31-ig indíthatják a régi törvény szabályai szerint képzéseiket.

 

Milyen határidővel indítható képzés a jelenleg akkreditációval rendelkező intézmények esetében?

Az új Fktv. 30. § (1) bekezdése értelmében az intézményakkreditációval rendelkező intézmények 2014. augusztus 31-ig indíthatnak képzést, kivéve ha az intézményakkreditáció hamarabb veszti hatályát. Ebben az esetben csak az intézményakkreditáció hatálya alatt indítható a régi törvény hatálya alá tartozó képzés. (A 2013. január 1-jét követően intézményakkreditációt szerzett intézmények 2015. március 31-ig indíthatnak képzést a 2013. augusztus 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések alapján.)
A már megindult képzés befejezhető esetlegesen az akkreditáció lejártát követően is, az akkreditáció követelményei szerint.

 

Milyen következménnyel jár, ha a képző intézmény nem fogadja el az új Fktv. 30. § (3) bekezdése szerinti felkérést?

Az új Fktv. 30. § (3) bekezdése értelmében amennyiben a képző intézmény nem fogadja el a képzési program programkövetelménnyé történő megfelelő átalakítására vonatkozó felkérést, abban az esetben az adott képzési programból nem feltétlenül kerül kialakításra programkövetelmény. A jogszabály egyéb következményt nem fűz erre az esetre.

 

Beletartoznak-e a „támogatási szerződés alapján végzett képzések” körébe a munkaügyi központ által megkötésre kerülő támogatási (hatósági) szerződések alapján folytatott képzések?

Az új Fktv. 31. § (3) bekezdése nem rendelkezik arról, hogy a támogatási szerződésnek a felnőttképzést végző intézmény és a támogató között kell létrejönnie. Feltételként kizárólag a forrást, valamint a támogatási szerződést jelöli meg.
Értelmezésünk szerint tehát a „támogatási szerződés alapján végzett képzések” kifejezés vonatkozik a munkaügyi központ által megkötésre kerülő támogatási (hatósági) szerződések alapján folytatott képzésekre is.

 

Milyen határidővel indíthatók a 2012. augusztus 31-ét megelőző időpontban hatályos OKJ-hoz kiadott szakmai és vizsgakövetelmények szerinti képzések?

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII.6.) Korm. rendelet 9. § (6) bekezdése alapján 2013. szeptember 1-től már csak a 2012. augusztus 31-ét követő időpontban hatályos OKJ-hoz kiadott szakmai és vizsgakövetelmények szerint indíthatók képzések.
Amennyiben a hivatkozott rendelkezés 2013. augusztus 31-én változatlan formában lesz hatályban, akkor e rendelkezés szerint 2013. szeptember 1-től csak az új OKJ szerinti képzések indíthatóak.

 

Az új Fktv. 1. § (5) bekezdésében szereplő, a törvény hatálya alá nem tartozó képzések részesíthetőek-e engedélyezési eljárás nélkül is hazai vagy uniós forrásból támogatásban?

Igen, a támogatásokra vonatkozó rendelkezések kiterjednek az Fktv. 1. § (5) bekezdésében felsorolt, a törvény egyéb rendelkezéseinek hatálya alá nem tartozó képzésekre is.

 

end faq