UNEVOC

Az UNEVOC az UNESCO szakképzéssel foglalkozó szervezete, bonni székhellyel, amely honlapján jelentéseket közöl és ajánlásokat fogalmaz meg, valamint workshopokat, szemináriumokat, konferenciákat, tréningeket szervez, tanácsadást nyújt az alábbi témákkal kapcsolatban:

  • képzés mindenkinek
  • fenntarthatóság
  • háborús konfliktusok utáni helyzet
  • HIV/AIDS
  • tanárképzés
  • IKT
  • rendszerfejlesztés
  • tantervek/készségek

 

www.assetecvet.eu

ASEM

Az ASEM Ázsia és Európa bizonyos országainak magas szintű külpolitikai együttműködése, amely különböző területeken (védelem, gazdaság, oktatás stb.) 49 partner ország – köztük hazánk - és két nemzetközi szervezetet vesz részt. Az együttműködő országok külügyminiszterei évente, a szakterületi miniszterei kétévente találkoznak és megállapodnak a következő két éves időszak együttműködési irányában.

Az Oktatási és Képzési Miniszterek (ASEM ME) legutóbbi találkozójára 2013 májusában került sor Kuala Lumpurban (Malajzia), ahol elfogadták az Innovatív Kompetenciák című két évre szóló együttműködési program tervezetét.

A program végrehajtásának vezetésével a dán oktatási minisztériumot bízták meg. A résztvevő országok munkacsoportot alakítottak, melynek megalakulása és nyitóértekezlete 2013. szeptember 30. és október 2. között zajlott Koppenhágában.

A koppenhágai nyitóértekezleten a munkacsoport minden tagja – többek között – azt a feladatot kapta, hogy a program céljait és várható eredményeit szélesebb szakmai körben ismertetve hozzon létre olyan szakértői csoportot, amely a program során referenciacsoportként tudja támogatni a munkacsoport tevékenységeit.

www.aseminfoboard.org

Osztrák-magyar ekvivalencia program

A 159/1994. (XII. 2.) Kormányrendelet rendelkezik a Magyar Köztársaság és az Osztrák Köztársaság Kormánya között a szakmai képzési együttműködésről és a szakképzési vizsgabizonyítványok egyenértékűségének kölcsönös elismeréséről. E korábbi megállapodás aktualizálása és újabb javaslatok alapján az osztrák fél kezdeményezésére 2007. tavasza és 2008. január között 45 db szakképesítés szakértői megfeleltetése történt meg (megfeleltethetőségének vizsgálata) a hatályos 2006. évi OKJ-ban szereplő szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek, Europass bizonyítvány-kiegészítőinek az összehasonlításával. A 2007. december 10-i osztrák-magyar szakértői ülésen egyenértékűként elismert szakképesítések tekintetében a 2 ország megegyezett a jogilag kötelező módon történő publikálására. Az osztrák Oktatási Minisztérium kérte, hogy a ratifikálás és a két ország hivatalos közlönyében történő publikálás érdekében magyar részről kezdeményezzék az ehhez szükséges hivatalos jegyzékváltás előkészületeit.