A tankönyv a Gyorsétkeztetési eladó szakképesítéshez készült, elsősorban a speciális szakiskolák számára, a tanulásban akadályozott tanulóknak adaptált központi program alapján. Összhangban van a nevezett szakképesítés szakmai és vizsgáztatási követelményeivel. Természetesen jól alkalmazható a szakiskolákban is, különösen az olvasási nehézséggel és szövegértéssel küzdő tanulók esetében.

A szerző elsődleges célja a tanulók érdeklődésének felkeltése a szakma iránt, az érdeklődés folyamatos fenntartása, tanulási motivációjuk fokozása, végső soron hozzájárulás leendő foglalkozásuk megszerettetéséhez. Mindezek mellett korszerű, tudományos igényességgel megalapozott szakmai ismeretek nyújtására is törekedett az alkotó.

A felsorolt célok megvalósítása érdekében a tankönyv több tekintetben eltér az úgynevezett hagyományos tankönyvektől. A jól olvashatóság és a könnyebb érthetőség érdekében a szöveg nagyobb betűméretben íródott. A laza szerkesztésmód, a jó áttekinthetőség könnyebbé teszi a tanulást. A vastagításokkal kiemelt lényeg segíti az ismeretek bevésését, megőrzését. Az összefoglaló táblázatok, a fejezetek végén lévő kérdések és feladatok szintén hozzájárulnak a tananyag rögzítéséhez, feldolgozásához, alkalmazásához.

A tankönyv mondatszerkesztése egyszerű, a megfogalmazás rövid, tömör. A kérdések könnyen érthetőek, egyértelmű válaszok adására serkentőek, a vizsgára való felkészítést, felkészülést jól szolgálják. Az ábrák többsége színes, szemet gyönyörködtető, érdeklődést felkeltő és fenntartó.

 

A tartalomjegyzék főbb részei:

  • Az ételkészítés szerepe a vendéglátásban
  • Ételkészítési alapismeretek
  • Melegkonyhai készítmények
  • Hidegkonyhai készítmények
  • Cukrászsütemények
  • Gyorsétkeztetési helyek
  • A gyorsétkeztetés ételkínálata
  • Munkaszervezés, étlap és étrend összeállítása
  • Mellékletek