A ReferNet Magyarország projekt december 9-én tartotta évzáró rendezvényét, amelynek célja egyrészt a projekt 2022. évi eredményeinek áttekintése és a 2023. évi feladatok előkészítése, másrészt a hálózatosodás erősítése és a ReferNet láthatóságának növelése volt.

A ReferNet hálózatot az Európai Unió Szakképzésfejlesztési Ügynöksége, a Cedefop hozta létre 2002-ben. A hálózatban a projektgazda Cedefop mellett a 27 uniós tagállam, valamint Izland és Norvégia szakképzéséért felelős prominens intézményei (államigazgatási szervei vagy kutatóintézetei) vesznek részt nemzeti partnerekként. A magyar nemzeti partner a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. által alkotott konzorcium.

refernet project szerkezete

A projekt célja, hogy strukturált információkat, jelentéseket nyújtson a Cedefopnak a szakképzésről, összehasonlíthatóvá téve ezáltal a tagországok szakképzési rendszereit és szakpolitikai intézkedéseit. A projekt hozzájárul a Cedefop szakképzés fejlesztését célzó kutatásaihoz, valamint célja a Cedefop által fejlesztett online eszközök megismertetésének elősegítése is.

mit teszünk konkrétan

A rendezvényen bemutattuk a projekt keretében a szakképzésről készülő jelentéseket és tanulmányokat, valamint azokat a Cedefop által fejlesztett online eszközöket (pl. Skills Ovate, Vet Toolkit for tackling early leaving) amelyeket a szakképzésben érinett oktatók és diákok is jól hasznosíthatnak.