Országos Szakképzési Tanévnyitó

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Székesfehérváron nyitotta meg a 2022/2023-as tanévet


A jövő záloga „cselekvőképességünk megőrzése”, mert csak a tanult, szakképzett ember képes gondoskodni önmagáról, szeretteiről és közösségéről - mondta a miniszter a Székesfehérvári Szakképzési Centrumban 2022. augusztus 30-án. Csák János az országos szakképzési tanévnyitó ünnepségen a Kulturális és Innovációs Minisztériumot „a jövő képessége minisztériumának” nevezve kijelentette: mivel nem lehet tudni, mit hoz a jövő, „egy dolgot tehetünk, arra készülünk, hogy a körülmények változni fognak”.


Az okos ember mindig megpróbálja megőrizni a cselekvőképességét, ami nem más, mint testi, lelki és szellemi erőnk karbantartása, mindennek záloga pedig a tanulás - fogalmazott a miniszter. Csák János elmondta, a szakképzési rendszert az elmúlt években a kormány azért alakította át gyökeresen, hogy olyan inspiráló, ihletet adó környezetet teremtsen, amely elősegíti a minél hatékonyabb tanulást és oktatást.

Hozzátette, a magyar állam mindenkinek ingyenesen biztosítja két szakma és egy szakképesítés megszerzését. Magyarországon 508 szakképzési intézmény működik, ahol több mint 250 ezer hallgató tanul - közölte Csák János.


A miniszter szavai szerint a kormány olyan rendszert hozott létre, amely névtelenül követi minden egyes hallgató pályáját, azt, hogy hol dolgozik, mennyit keres és milyen további képzéseken vesz részt. Mindez abban segít, hogy a kormány szükség esetén rugalmasan átalakíthassa a tanrendet - fűzte hozzá.


Csák János fontosnak nevezte azt is, hogy a szakképzés és a gazdaság élő, szerves kapcsolatban legyen egymással, ezért indult el a duális képzés; jelenleg 181 szakma oktatása folyik, és 110 ezer hallgató kap ösztöndíjat.

Forrás: MTI

Kép forrása: MTI