Szakiskola
Elektrotechnika-elektronika szakmacsoport
Kóródi Dávid, Tóth S. Róbert: Villamosságtani alapismeretek
Kiadói kód: NS-1061001

A szakmai oktatásban elég sok tankönyv készült az elektrotechnika témakörben. A szakmai alapozáshoz az elektrotechnika-elektronika szakmai alapozó ismeretek oktatásához azonban hiányzott egy olyan tankönyv, amely célirányosan tárgyalja a kerettanterv előírásait. A tankönyv a szakiskola 10. évfolyamának villamosságtani alapismeretek modul tananyagtartalmát dolgozza fel egységes logikában.
A tankönyv fejezetei sok magyarázó ábrát, minta feladatokat, ellenőrző feladatokat, és az összefoglalást szintetizálást segítő összefoglaló kérdéseket tartalmaznak. A villamos alapfogalmak fejezet a villamosság történetének bemutatásán keresztül pontos definíciók és magyarázó ábrák segítségével ismerteti a villamos alapfogalmakat. A tankönyvben a jelentőségüknek megfelelően külön fejezet foglalkozik az energiaforrásokkal.
A villamos áram hatásai fejezet bemutatja és értelmezi az áram hő és vegyi hatását, valamint részletesen tárgyalja a villamos áram élettani hatásait. A villamos tér fejezet a gyakorlati felhasználás szempontjából az alapfogalmakon kívül részletesen foglalkozik, a kondenzátorok gyakorlati alkalmazásával. A mágneses tér fejezet a mágneses tér alap összefüggéseinek ismertetésén kívül teljes részletességgel tárgyalja, a villamos gépek működési alapját képező elektromágneses indukció, mozgási és nyugalmi indukció elméleti alapjait. A váltakozó áram jellemzői fejezet az alaptörvények bemutatására szorítkozik, bővebben tárgyalja a villamos gépek működése szempontjából meghatározó összefüggéseket. A tankönyv villamos gépek fejezete a gyakorlati alkalmazás szempontjából mutatja be a villamos gépek teljes választékát, nem felejtkezve meg a felhasználó szempontjából nélkülözhetetlen alkalmazási, és katalógus használati példákról. A világítástechnika fejezet a tudományos alaposságot nélkülözve felhasználói szempontból csoportosítja a fényforrásokat, és ismerteti a belsőtéri mesterséges megvilágítás általános követelményeit. Az akusztika fejezet a hangátvitel folyamatának bemutatása után, a gyakorlati megvalósítási lehetősségek ismertetésével konkrét példákon keresztül vezeti be a tanulókat az akusztika világába.
A tankönyv a célirányos tananyag feldolgozás következtében hiánypótló lehet a szakmai alapozó oktatásban.

 

A kiadvány A4-es formátumban, ragasztott, fóliázott formában kerül kiadásra.
A tankönyv terjedelme: 26,3 ív (A/5), 210 oldal.