Szakiskola
Elektrotechnika-elektronika szakmacsoport
Dombóvári Mátyás - Gyuris Ferenc: Villamos mérések + munkafüzet
Kiadói kód: NS-1061002

A szakmai alapozáshoz az elektrotechnika-elektronika szakmai alapozó gyakorlatok oktatásához hiányzott egy olyan tankönyv, amely célirányosan tárgyalja a kerettanterv előírásait. A tankönyv a szakiskola 10. évfolyamának villamos mérési alapismeretek modul tananyagtartalmát dolgozza fel a méréstechnikai szemléletnek megfelelően.
A villamos mérések elméleti tankönyv kettős logikát követ. A laboratóriumi mérések megkezdése előtt szükséges, hogy a tanulók megismerkedjenek a gyakorlati méréstechnikai alapismeretekkel, a laboratóriumban használt műszerekkel, valamint a mérések rendjével és szabályaival. A tankönyv első kötete ezen ismereteket foglalja össze célirányosan. Az első fejezet a gyakorlati oldalról megközelítve átismétli a legfontosabb méréstechnikai ismereteket, és kitér a laboratóriumi mérések során előforduló legfontosabb villamos jelek jellemzőire.
Az elektromechanikus műszerek fejezet egységes szerkezetben tárgyalja az (állandó mágnesű műszerek, elektrodinamikus műszerek, lágyvasas műszerek, hányadosmérők, indukciós műszerek, regisztrálóműszerek) jellemzőit, szerkezeti felépítését valamint alkalmazását. Az elektronikus műszerek fejezet lényegre törően ismerteti az analóg elektronikus műszerek, digitális műszerek legfontosabb jellemzőit valamint az oszcilloszkópok működését, főbb szerkezeti elemeit, az oszcilloszkópok méréstechnikai jellemzőit. A szakmai oktatáshoz viszonylag sok tankönyv készült a villamos alapmérések tárgykörben. Ezen tankönyvek jellemzői, hogy a megváltozott követelményekhez kevésbé igazodva tárgyalják az alap villamos méréseket. A mérési jegyzőkönyv elkészítését nagy mértékben felgyorsíthatja egy olyan "minta jegyzőkönyv" formátum amely a mérésen kitölthető, és megkíméli a tanulót az otthoni másolástól.
A munkafüzet 26 villamos mérést dolgoz fel jegyzőkönyv minta formátumban. A minta jegyzőkönyv mérésenként tartalmazza: a mérés célját, a mérés kapcsolási rajzát, a méréshez illeszkedő ellenőrző kérdéseket (teszt formában), valamint a mérés ismertetését, az előkészített táblázatokat, a mérési eredmények kiértékeléséhez szükséges számításokat. A mérési jegyzőkönyvek öt témakör köré csoportosíthatók így biztosítva, hogy az iskolák a lehetőségeik függvényében tudjanak választani a mérések közül: egyenfeszültség és egyenáram mérése, ellenállásmérés, mérőműszerek méréshatárának kiterjesztése, energiaforrások vizsgálata, váltakozó áramú alapmérések, mérések oszcilloszkóppal.
A tankönyv és a munkafüzet a célirányos tananyag feldolgozás következtében hiánypótló lehet a szakmai alapozó oktatásban.

 

A tankönyv és munkafüzet csak együtt rendelhető.

A kiadvány A4-es formátumban, ragasztott, fóliázott formában kerül kiadásra.
A tankönyv 92 oldal, a munkafüzet 130 oldal, együttes terjedelmük: 27,8 ív (A/5)