GINOP-6.2.8-VEKOP-20-2020-00001

Egyes szakmák digitális tananyagfejlesztése struktúraváltást támogató informatikai képzések


Magyarország Kormányának célja, hogy a szakmai oktatás és a szakmai képzés a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzési struktúrával rendelkezzen, illetve azok minősége és tartalma az igényeknek megfelelően támogassa a versenyképes és fenntartható gazdasági fejlődést, a sikeres szakemberek fejlődését és elhelyezkedését. A GINOP-6.2.8.-VEKOP-20-2020-00001 kiemelt projekt egyfelől a szakmák digitális tananyagfejlesztésén keresztül, másfelől struktúraváltó informatikai képzések biztosításával támogatja ezt a célt.

A projekt tartalma:

A Szakképzés 4.0 Stratégia célkitűzéseivel és beavatkozásaival összhangban meghozott intézkedések kiemelt célja a szakképzés és felnőttképzés átfogó, rendszerszintű fejlesztése keretében a munkaerőpiaci igényekhez való rugalmasabb alkalmazkodás, valamint a digitális kompetenciafejlesztés rendszerszintű beépülésének biztosítása. Az Európa 2020 Stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez a kiemelt projekt tevékenységeinek célja, hogy a szakképzésben oktatott tartalmak naprakész tudást adjanak, 21. századi, modern módszertan alapján kerüljenek oktatásra.

A Digitális tananyagfejlesztés keretében megvalósítandó cél, hogy a szakmai tantárgyakat oktatók rendelkezzenek a legkorszerűbb technológiák oktatására alkalmas digitális tananyagokkal. Az oktatókat fel kell készíteni a tananyagok alkalmazására, valamint arra, hogy részt tudjanak venni a közösségi tananyagfejlesztésben. Az IPAR 4.0 által elvárt tudást csak digitális tananyagok segítségével lehet oktatni. Az ágazati szinten definiált követelmények alapján létre kell hozni a digitális tananyagbázist a legkorszerűbb nemzetközi tananyagok adaptációjával és duális képző partnerekkel együttműködve. Az ágazati szintű képzésekhez korszerű digitális taneszközöket kell biztosítani és folyamatosan gondoskodni kell az aktualizálásukról. Meg kell határozni az iskolai tanműhelyekben zajló szakmai alapgyakorlat tartalmát és kötelező eszközrendszerét. Fontos a szakmai képzésekben a tartalmak megújítása, a képzések eredményességét segítő, kiszolgáló taneszköz biztosításával, a rugalmas tartalomfrissítés, -módosítás lehetőségének beépítésével.

A Struktúraváltást támogató informatikai képzések célja, hogy a magyarországi digitális átalakulás legfontosabb erőforrásaként informatikai szakembereket, megfelelő digitális felkészültséggel rendelkező munkavállalókat képezzen. Az egészségügyi veszélyhelyzet következtében kialakuló gazdasági újjáépítéshez szükséges kommunikációs infrastruktúra már adott, a digitális gazdaság működtetéséhez szükséges humán erőforrás azonban hiányos. A projekt célja továbbá, hogy a veszélyhelyzet miatt állásukat vesztők, a munkahelyváltók, lehetőséget kapjanak a struktúraváltó informatikai felnőttképzési programon keresztül karrierváltásra, hozzájárulva ezzel a gazdasági növekedéshez. A program során az informatikai területen számos olyan végzettség szerezhető, amely iránt nagy kereslet mutatkozik a munkáltatók részéről (Java programozó, Webfejlesztő, tesztelő, üzemeltető). A pár hónapos intenzív képzés olyan tudást biztosít a résztvevők számára, amely segítségével jó eséllyel indulhatnak a munkaerőpiacon.

A Struktúraváltást támogató informatikai képzésekre vonatkozó további információk itt érhetőek el: https://ujratervezes.nive.hu/

Projekt alapadatok

Projekt megnevezése: Egyes szakmák digitális tananyagfejlesztése struktúraváltást támogató informatikai képzések
Projekt azonosítószáma: GINOP-6.2.8-VEKOP-20-2020-00001
Megítélt támogatás: 12 700 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Megvalósítás időtartama: 2020.08.01.-2023.08.31.

A projekt konzorciumban valósult meg.

Konzorciumvezető: Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

Konzorciumi partner: IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.

Elérhetőség:

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
GINOP-6.2.8.-VEKOP-20-2020-00001
H-1089 BUDAPEST, BAROSS UTCA 133.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Egyes szakmák digitális tananyagfejlesztése struktúraváltást támogató informatikai képzések