arcvédő pajzsA hazánkat is elérő koronavírus-járvány lassításáért folytatott küzdelembe szájmaszkok gyártásával már hetekkel ezelőtt bekapcsolódott néhány szakképzési centrum. Azóta a részt vevő intézmények száma napról napra, az elkészített védőeszközök száma óráról órára jelentősen nő. Mára nemcsak a textiles szakmákat oktató szakképzési centrumok iskolái, hanem olyan szakképző intézmények is bekapcsolódtak ebbe a jelentőségteljes munkába, amelyekben nem folyik könnyűipari képzés, de a tenni akarástól vezérelve vállalták a feladatot.

A megmutatkozó szükség és a segítő szándék a dolgozók kreativitását is mozgósította. Ennek köszönhetően használják a Digitális Közösségi Alkotóműhelyekben rendelkezésre álló 3D-s nyomtatókat plexi arcvédő pajzsok gyártására. Tovább >>


A hazánkat is elérő koronavírus-járvány lassításáért folytatott küzdelembe szájmaszkok gyártásával már hetekkel ezelőtt bekapcsolódott néhány szakképzési centrum. Azóta a részt vevő intézmények száma napról napra, az elkészített védőeszközök száma óráról órára jelentősen nő. Mára nemcsak a textiles szakmákat oktató szakképzési centrumok iskolái, hanem olyan szakképző intézmények is bekapcsolódtak ebbe a jelentőségteljes munkába, amelyekben nem folyik könnyűipari képzés, de a tenni akarástól vezérelve vállalták a feladatot.

arcvédő pajzsA megmutatkozó szükség és a segítő szándék a dolgozók kreativitását is mozgósította. Ennek köszönhetően használják a Digitális Közösségi Alkotóműhelyekben rendelkezésre álló 3D-s nyomtatókat plexi arcvédő pajzsok gyártására. A technológiát elsőként kidolgozó és eddig a legtöbb arcvédő pajzsot gyártó Szolnoki Szakképzési Centrum azonnal megosztotta az általuk kifejlesztett eljárást a többi szakképzési intézménnyel. A kipróbált jó gyakorlatot felhasználva mára több iskolában elkészültek az első prototípusok, és mind több helyen állnak át a nagyobb mennyiség gyártására. A gyártásba bekapcsolódó intézmények közt példaértékű az együttműködés, amelyet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal koordináló tevékenysége segít.

 

orvosi köpenyek varrásamegyei kórház számára készített orvosi köpeny



A Székesfehérvári Szakképzési Centrumban, ahol elsők között kezdték el a szájmaszkok varrását, a felmerülő új igényekre is azonnal reagáltak. Tanműhelyükben a rendelkezésre álló ipari varrógépeken a megyei kórház szakemberei által minősített és jóváhagyott, speciális anyagból készülő orvosi köpenyeket is varrnak

Jelenleg 35 szakképzési centrumban varrják a védőmaszkokat szakoktatók, önként jelentkező pedagógusok, technikai dolgozók, diákok, betanított önkéntesek százai segítségével. A partnerek részére átadott közel 50 000 szájmaszk mellett 660 plexi arcvédő pajzs és 150 orvosi köpeny is elkészült.




A fenti adatok is nagyon beszédesek a szakképzésben megmutatkozó összefogásról, de ami a számok mögött van, az emberi hozzáállás, az aktivált innováció, a résztvevők áldozatos munkájának részletei még a számadatoknál is többet mondhatnak. A szakképzési centrumok, az iskolák internetes oldalain egyre gyűlnek a partnerek részéről a köszönő mondatok, amelyekre ilyen és hasonló szavakkal válaszolnak megszólított vezetők, oktatók: „most erre van szükség, most ezt tesszük”.

Szolnoki gyógyszerészek arcvédő pajzsbanHetényi Géza Kórház arcvédő pajzs


A büszkeségre okot adó számok és tények elsősorban az elkötelezett vezetők, oktatók, önkéntesek áldozatvállalásának köszönhetők, azoknak az embereknek, akik a napi munkájukon felül, sokszor szabadidejükben vagy hétvégi pihenőnapjukon is önként veszik ki részüket ebből a felelősségteljes és fontos munkából. Köszönjük nekik!