szájmaszkok varrása2020. március 27.
A hazánkban tapasztalható összefogás részeként a szakképzési centrumok is rendkívüli gyorsasággal kapcsolódtak be a COVID-19 vírus okozta megbetegedések elleni küzdelembe. Ennek részeként mára az ország teljes területét lefedve készülnek szájmaszkok a centrumokhoz tartozó iskolákban.

Több helyen felismerve a szükséghelyzetből következő igényt és a rendelkezésükre álló eszköz és szaktudás összekapcsolásának lehetőségét – felajánlották segítségüket a leginkább rászoruló intézményeknek, és már a múlt héten elindították a maszkok gyártását. Napról napra egyre több centrum, iskola kapcsolódik be ebbe a nagy jelentőségű és tiszteletre méltó munkába. Az elkészített maszkok elsősorban a helyi szükségletek kielégítését segítik, így a helyi egészségügyi és szociális intézmények, önkormányzatok, valamint a tűzoltóságok számára készítik azokat. Tovább >>


A hazánkban tapasztalható összefogás részeként a szakképzési centrumok is rendkívüli gyorsasággal kapcsolódtak be a COVID-19 vírus okozta megbetegedések elleni küzdelembe. Ennek részeként mára az ország teljes területét lefedve készülnek szájmaszkok a centrumokhoz tartozó iskolákban.

Több helyen felismerve a szükséghelyzetből következő igényt és a rendelkezésükre álló eszköz és szaktudás összekapcsolásának lehetőségét – felajánlották segítségüket a leginkább rászoruló intézményeknek, és már a múlt héten elindították a maszkok gyártását. Napról napra egyre több centrum, iskola kapcsolódik be ebbe a nagy jelentőségű és tiszteletre méltó munkába. Az elkészített maszkok elsősorban a helyi szükségletek kielégítését segítik, így a helyi egészségügyi és szociális intézmények, önkormányzatok, valamint a tűzoltóságok számára készítik azokat.

varras

A részt vevő iskolák szervezésében megvalósuló maszkgyártást a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal koordinálja. A maszkok előállításához kapcsolódó alapanyag-szükségletet, a felmerülő költségek fedezetének biztosítását a szakképzési centrumok vállalták magukra. Az iskolák a digitális tanrendre való átállás következtében felszabaduló tanműhely-kapacitásukat kihasználva, a résztvevők – elsősorban szakoktatók és a munkába bekapcsolódó önkéntesek, diákok, pedagógusok, technikai dolgozók – áldozatos munkájának eredményeként eddig több mint hatezer maszkot készítettek és adtak át partnereiknek. Ez a szám hamarosan többszörösére nő, hiszen az iskolák a megfelelő technológiai előkészítés és szervezés után átállnak a folyamatos gyártásra.

szajmaszkok

A centrumok és az iskolák egymás munkáját is segítik, megosztják egymással „jó gyakorlataikat”, és a már kifejlesztett technológia vagy szabásminta továbbadásával segítik a többiek munkáját. Van olyan centrum, amelyik a 21. századi szakképzés nyújtotta technikai lehetőségeket felhasználva, Digitális Közösségi Alkotóműhelyében 3D-s nyomtatóval készít speciális arcvédő plexit az egészségügyi dolgozók részére.

uzem

Minden résztvevő munkáját köszönjük, büszkék vagyunk szakképzési centrumainkra.

A maszkkészítés iránt érdeklődőknek ajánljuk az alábbi linken megtekinthető videót, amely lépésről-lépésre mutatja be a többrétegű szájmaszk elkészítésének folyamatát:

https://www.youtube.com/watch?v=WtZJYikhSoM