Robotok Szolnok szolgálatábanKucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke előadást tartott a „Jelenből a jövőbe: innováció, robotika és digitalizáció a műszaki szakképzésben” szakmai konferencián november 26-án, melyet a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum szervezett óbudai tagintézményében. Tovább>>


Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke előadást tartott a „Jelenből a jövőbe: innováció, robotika és digitalizáció a műszaki szakképzésben” szakmai konferencián november 26-án, melyet a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum szervezett óbudai tagintézményében.

Az Európai Szakképzési Hét kiemelt hete zárókonferenciájának fővédnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt. A konferencián többek között Németh Szilárd államtitkár (Honvédelmi Minisztérium), Gaál Gábor főtanácsos (Innovációs és Technológiai Minisztérium) és dr. Magyar Zita szakmai elnök-helyettes asszony (NSZFH) is előadást tartott.

A konferencia megnyitójának leglátványosabb előadását dr. Molnárné Rénes Éva kancellár és Novák Géza főigazgató tartotta. Prezentációjukban kiterjesztett virtuális megoldásokkal fűszerezett nagy mennyiségű információt osztottak meg a megújuló szakképzés megjelenéséről tagintézményeikben.

Kucsák László beszédében bemutatta a szakképzés új, innovatív intézményi struktúráját és a módszertanok átalakítását, valamint részletezte a duális szakképzés megerősítését. Az NSZFH elnöke kiemelte az átalakított ösztöndíjrendszert is, amelyben az ösztöndíj 50%-át a tanulmányainak sikeres befejezésekor kapja meg a fiatal, valamint az egyszeri pályakezdési juttatást, amelyre akkor jogosult a tanuló, ha sikeresen befejezi a képzést és szakmát szerez. Kucsák László hangsúlyozta: „A szakképzés mindenkori legalapvetőbb célja a valós karrierlehetőség, melyet minden fiatalnak biztosítunk és biztosítani fogunk a jövőben is.”

Németh Szilárd államtitkár a szakképzés és a honvédelem kapcsolatáról tartott átfogó köszöntőjében kifejtette: „a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésére új ágazati szakképzésként a honvédelmi kadétképzést a 2017/2018-as tanévben elsők között indították el a Than Károly Ökoiskolánkban, ahol jelenleg már felmenő rendszerben folyik a tanítás.”

„Az oktatásnak, ezen belül a szakképzésnek minden korábbinál nagyobb szerepe van abban, hogy a fiatalokat felkészítse a jövő kihívásaira. Az elmúlt években a technológiai fejlődés felgyorsult, a digitális sztrádán egyre nagyobb a sebesség és a robotika az egyik speciális területe az innováció és a digitalizáció találkozásának. Mai rendezvényünk különleges programjaival, szakmai bemutatóival, workshopjaival erre hívta fel a diákok, tanárok, szakpolitikusok, ipari-gazdasági szakemberek figyelmét egyaránt.” mondta el dr. Molnárné Rénes Éva, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum kancellárja.

A rendezvény délutáni plenáris előadásain az ipar képviselői megmutatták a sokszínű műszaki pálya adta lehetőségeket, valamint izgalmas szakmabemutatókon, workshop-okon vehettek részt a „Tanároktól diákoknak, diákoktól diákoknak” tudásmegosztó program keretében. A program az informatika, villamosipar és elektronika, távközlés, gépészet, vegyipar, vegyész, környezetvédelem, sport, vízügy, honvédelem, rendészet és közszolgálat ágazatokban nyújtott tartalmas időtöltést a részt vevők számára.

NSZFH Kommunikácó