Megújuló szakképzés konferenciaKucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke előadásával kezdődött el 2019. október 16-án a „Vonzó perspektívák a megújuló gépészeti szakképzésben” című szakmai találkozó. Tovább >>


Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke előadásával kezdődött el 2019. október 16-án a „Vonzó perspektívák a megújuló gépészeti szakképzésben” című szakmai találkozó.

A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum szervezésben megvalósuló konferencia előadásai egyértelművé tették, hogy a szakképzés mindenki számára vonzó lehetőség. Szilágyiné Dávid Mónika, a Knorr-Bremse Hungária Kft. oktatási referensének előadása rámutatott arra a tényre, hogy a gépészeti szakmákban frissen végzett tanulók számára több perspektíva is kínálkozik, ezek a fiatalok számos diplomásnál is komolyabb karrier előtt állnak.

Kucsák László előadásában hangsúlyozta, a szakképzés rendszere átalakításának minden eleme azt a célt szolgálja, hogy a tanulók előtt megnyíljanak a cégek kapui, és a fiatalok hosszú távon is szakmát, hivatást, boldogulást találjanak. A 2020/2021-es tanévtől kezdve a technikumok újra belépnek a szakképzés intézménystruktúrájának rendszerébe, összhangban a megújult képzési jegyzék elvárásaival.

Horváth József, az Aeroplex Kft. HR igazgatója prezentációjában kiemelte a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrummal kötött korábbi stratégiai együttműködésüket. Mint elmondta, a centrummal való közös munka visszaigazolta a várakozásaikat, és az ösztöndíjprogram kiszélesítésén dolgoznak.

Az előadók egyetértettek abban, hogy a piaci szereplők, a duális partnerek tárt karokkal várják a tanulókat és a már végzett szakembereket egyaránt. A konferencián a Festo Hungary Kft. Ellátási Lánc Igazgatója továbbgondolva az előtte elhangzottakat, megállapította: több gyerek kell a szakképzésbe! Stratégiai feladata mind a szakpolitikának, mind pedig a piaci szereplőknek, hogy minél több diákot irányítsanak a szakképzés 174 alapszakmája felé annak érdekében, hogy Magyarország folyamatos fejlődése biztosítható legyen az Ipar 4.0 és a Szakképzés 4.0 elvárásainak megfelelően.

A szakképzés és a felsőoktatás szinergiájáról tartott előadásában számos együttműködési lehetőséget vázolt fel Dr. Molnár András, az Óbudai Egyetem általános rektorhelyettese. Fontos feladatként emelte ki az utánpótlás-kérdés megoldását, nem pusztán a diákok, de a szakmai oktatók vonatkozásában is. Az Óbudai Egyetem elsődleges célja a „hallgatóbarát egyetemmé” válás, és e témában partnerséget ajánlott a szakképzés valamennyi képviselőjének.

A konferencián résztvevő általános iskolai pedagógusok és igazgatók elismeréssel hallgatták Szigetvári Csilla filmvetítéssel egybekötött beszámolóját a WorldSkills 2019-es kazáni döntőjéről, és az ahhoz vezető hosszú és izgalmas útról. A víz-, gáz- és fűtésszerelő szakma magyar szakértője hitet tett a minőségi és naprakész szakképzés mellett, amelyet tapasztalata szerint a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum már a gyakorlatban is megvalósított.

Dönts jól

NSZFH Kommunikáció