Dunaújváros megnyitóHagyományos megmunkáló eszközök és digitális technika jól megférnek egymás mellett a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelyében, amelyet szerdán adott át ünnepélyes keretek között Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, Cserna Gábor polgármester, valamint dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos. Tovább >>


Hagyományos megmunkáló eszközök és digitális technika jól megférnek egymás mellett a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Digitális Alkotóműhelyében, amelyet szerdán adott át ünnepélyes keretek között Kucsák László, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, Cserna Gábor polgármester, valamint dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos.

A Digitális Közösségi Alkotóműhely egy olyan oktatási tér, ahol a digitalizáció és a robotika mellett hagyományos mesterségek, többek között a könnyűipar és a faipar egy-egy szakmája is kipróbálható. A látogatók megismerkedhetnek a lézergravírozás, a CNC maró, a hímzőgép, a 3D nyomtató, a drón és a robot működésével is.

Pocsainé Varga Veronika, a szakképzési centrum főigazgatója kiemelte: „Fontosnak tartjuk, hogy a ma diákjai, akik a holnap szakembereivé válnak, ne a tegnap technikáját tanulják meg, hanem a holnap és a holnapután kihívásait sajátítsák el.”

A digitális kézművesség egyfajta közösségi „csináld magad” barkácsolást jelent – olyat, amelyben nagy szerepet kap az elektronika, a robotika, a 3D-s nyomtatás vagy a CNC-technológiák (számítógép-vezérelt szerszámgépek) alkalmazása. A hagyományos és modern megmunkáló eszközök, valamint a digitális technológiák ötvözését jelenti. „A kézzelfogható alkotások új értelmet és értéket kaptak a programozható elektronikai eszközök ötvözésével. Itt a gyerekek úgy tanulhatnak, hogy azt szinte észre sem veszik.” – mondta el Piros Mariann, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum kancellárja.

Kucsák László köszöntőjében kiemelte: „Egy Digitális Közösségi Alkotóműhely átadása mindig többszörösen is öröm. Öröm látni, hogy a szakképzés ügye halad. Öröm megtapasztalni, hogy a jövő – sőt, most már a jelen – diákjai is méltó környezetben alkothatnak, kísérletezhetnek, teljesedhetnek ki. És öröm tudni, hogy a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum képes fejlődni, megújulni.”

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke hangsúlyozta továbbá, hogy az általa irányított hivatal fontos feladata, hogy olyan szakképesítésekhez juttassa a diákokat, amelyekkel szakmájukban el tudnak helyezkedni. „Biztonságossá, kiszámíthatóvá kell tennünk számukra ezt az utat. A szakmai képzés fejlesztésének három alappillére is ezt a célt szolgálja. Vonzó környezetet kell tudnunk biztosítani nem pusztán a diákjaink, de oktatóink számára is. Ennek érdekében indult útjára a 21. századi szakképző iskolák program, amelynek első ütemében 10 milliárd forintból újulhatott meg szakképző intézmények infrastruktúrája, tanműhelye, valamint maga a digitális oktatási tartalom is.”