Soha nem voltunk elitképző, de emberképző igen, csupa nagybetűvel – hangsúlyozta az iskolaigazgató. Amikor hétfőn a Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Szakgimnáziumában megszólalt a csengő, az többet jelentett egyszerű hívogatónál. Az első becsengetés ugyanis Nagykálló 150 esztendős múltra visszatekintő intézményében harsant fel, ahol éppen ünnepélyes tanévnyitót tartottak.

Országos Szakképzési Tanévnyitó 2019Százötven év nagyon nagy idő, hangsúlyozták szinte valamennyien az esemény szónokai és Szabóné Lipkovics Ildikó ünnepi köszöntőjében fel is vázolt három jelentős korszakot az intézmény életéből. Mert bár másfél évszázad alatt számos társadalmi és politikai berendezkedés adta egymásnak a kilincset, a változóban egyvalami nem változott: az iskola talpon maradt és megfelelt a kor és az aktuális tanügyigazgatás mindenkori elvárásainak.

Nem csoda tehát, ha kerek jubileumot Kucsák László miniszteri biztos, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke történelmi léptékkel mérve is jelentősnek nevezte. A prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jókívánságait is tolmácsol vendég – miközben dicsérte a várost jellemző összefogást és az itt megvalósult fejlődést – elmondta: – A mai nappal 1,2 millió fiatal kezdte meg tanulmányait, ami szakképzési területen 207-ezer diákot jelent 23 ezer pedagógussal. Ma már érezhető az elmozdulás, hiszen többen választották a szakképzést, mint a gimnáziumokat – hangsúlyozta, majd sok erőt, lendületet kívánt az új tanévhez.

Zárásképpen Szabóné Lipkovics Ildikó intézményvezető sem kívánhatott mást, mint újabb sikeres 150 esztendőt, és az intézmény óriás iskolatáskájába a maga részéről egyetlen jókívánságot helyezett: járja át az elkövetkező években is szeretet a modernné lett Budait, mert ha ez megvan, a többi jön majd magától.

 

NSZFH Kommunikáció