wordskills2019-magyarorszagMagyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. Tovább »


Magyar fiatal lett a világ legjobb bútorasztalosa a Kazanyban rendezett WorldSkills verseny döntőjén. Simon Krisztián aranyérme mellett további tizenegy Kiválósági Érmet szereztek a magyar szakképzésben tanuló diákok. A magyar csapat minden második tagja éremmel tért haza Oroszországból. A 2019. augusztus 22-27. között megrendezett 45. WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 versenyző képviselte Magyarországot. A szakképzés olimpiájaként számon tartott eseményen Simon Krisztián bútorasztalos aranyérmet szerzett. A Veszprémi Szakképzési Centrum frissen végzett diákja már állt a dobogó legfelső fokán a tavaly szeptemberben, Budapesten megrendezett EuroSkills-en. A világdöntőre, ahogy a korábbi versenyekre is, Fekete Zoltán, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum tanára készítette fel a versenyzőt.

Az 56 szakmát felsorakoztató versenyen a magyar csapat további tagjai tizenegy Kiválósági Érmet kaptak a szakmájukban elért kimagasló teljesítményért. Összesítésben Magyarország az éremtáblázat 20. helyén végzett, ami az eddigi legjobb eredményt jelenti.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a helyszínen hangsúlyozta, hogy az esemény legfőbb célja a különböző szakmák bemutatása, népszerűsítése és a szakmunka társadalmi megbecsültségének növelése. A pályaválasztás előtt állóknak fontos tudniuk, hogy a jól végzett szakmunka nemcsak versenysikert hozhat, hanem biztos jövőt jelenthet a családnak, és hozzájárul a magyar gazdaság sikeréhez is. A versenyt kiváló eredménnyel zárták az osztrák és svájci fiatalok is, ami igazolja a nemzetközi tapasztalatok felhasználását, az említett országok bevált gyakorlatainak mintául vételét a szakképzési rendszer megújításakor – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A záróceremónián Kiválósági Érmet vett át Orosz Nikolett az ápolás és gondozás szakmában, Fekete Martin épületasztalos, Simon Olivér festő, Nagy Nikolett fodrász, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető, Homokay Ádám és Stummer Gergő, a kertépítő csapat tagjai, Balogh Krisztián kőfaragó, Cságoly Laura szépségápoló, Krehely István villanyszerelő, Török Balázs Máté víz-, gáz- és fűtésszerelő és Balogh Ákos webtechnológiai szakember.

A Kazany Expón kialakított helyszínre 63 országból, régióból 1354 fiatal szakember érkezett. A 24 fős magyar csapat fele éremmel tért haza Oroszországból.

Forrás: ITM

wordskills2019-magyarorszag