szakmaválasztásBár a szakképzési reform csak jövőre indul élesben, a középiskolai felvételi eredményei idén is bizonyították a szakképző intézmények erősödését: a szakgimnáziumok tovább növelték előnyüket a hagyományos gimnáziumokhoz képest. Akit most nem vettek fel, még 445 iskolába jelentkezhet rendkívüli eljárás keretében, 25 iskola pedig Hídprogramba várja azokat, akiknek a második kör sem sikerül.
Tovább »


Bár a szakképzési reform csak jövőre indul élesben, a középiskolai felvételi eredményei idén is bizonyították a szakképző intézmények erősödését: a szakgimnáziumok tovább növelték előnyüket a hagyományos gimnáziumokhoz képest. Akit most nem vettek fel, még 445 iskolába jelentkezhet rendkívüli eljárás keretében, 25 iskola pedig Hídprogramba várja azokat, akiknek a második kör sem sikerül.

Évek óta dolgozik a kormány a szakképzési rendszer áthangolásán, és bár csak januártól lép hatályba az új törvény, már most látszik, hogy a megújuló rendszer egyre több fiatalt vonz. Közülük legtöbben az érettségit és szakképesítést is adó szakgimnáziumokba kerültek be. A hagyományos gimnáziumba felvettek száma 29 ezer fő alatt maradt, miközben a szakgimnáziumokban több mint 31 ezer fiatal tanulhat tovább. Utóbbi iskolatípus tehát tovább növelte előnyét a pusztán érettségit adó gimnáziumokhoz képest.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerint mindez azt jelenti, hogy beérni látszanak a kormány intézkedései. Az eredmények kapcsán azt közölték: alapvető cél, hogy minden magyar fiatal olyan készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből, amelyek megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettségek elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást. – A tervek szerint a 2020-ban induló, ötéves technikumi rendszer bevezetésével még vonzóbbá válik a szakképzés, amely úgy teszi majd lehetővé a biztos megélhetést jelentő szakmai bizonyítvány megszerzését, hogy közben egyenes utat nyit a felsőoktatásba is – tette hozzá a szaktárca.

A nyolcadikosok közül 2882 fő, vagyis mintegy 3,2 százalék rossz hírt kapott április 30-án: ennyien nem jutottak be sehova. Számukra május 6–31. között nyitják meg a rendkívüli felvételi eljárást. Az Oktatási Hivataltól (OH) úgy tudjuk, a második körben 445 intézménybe lehet még jelentkezni, ezek azok az iskolák, ahol nem sikerül feltölteni legalább a férőhelyek kilencven százalékát. Az OH honlapján már elérhető egy keresőprogram is, ahol a póteljárás képzési kínálatát és a szabad férőhelyek számát böngészhetik az érintettek. A fővárosban például 26 intézmény, csaknem 50 helyszínen, 172 tanulmányi területen hirdet férőhelyeket.

Ha lesznek olyanok, akik még a második nekifutásra sem járnak sikerrel, vagy netán el sem tudják végezni az általános iskolát, ők – valószínűleg idén utoljára – a köznevelési Hídprogram keretében zárkózhatnak fel.

forrás: magyarnemzet.hu

szakkepzes-fohir