A Hídprogramok szerinti képzés az EU 2020 irányelveinek megfelelően a korai iskolaelhagyás arányának mérséklését célzó oktatási forma. A Szakképzési Hídprogramban a szakképző intézmények olyan fiatalokat képeznek, akik társaiknál lassabban haladnak, esetleg már ki is estek a közoktatásból. A Program elsődleges célja a szakképzésbe történő bekapcsolódás révén a későbbi foglalkoztathatóság biztosítása. A Szakképzési Hídprogram kiemelt hangsúlyt helyez arra, hogy megalapozza és továbbfejlessze a tanulók képességeit, motivációit az egész életen át tartó tanuláshoz, valamint, hogy a tanítási-tanulási folyamatot a szakmatanuláshoz nélkülözhetetlen kompetenciák fejlesztésének szolgálatába állítsa. Emellett a közismereti program törekszik a NAT-ban megfogalmazott célok lehetőség szerinti teljesítésre. Tovább »


Tájékoztató a Szakképzési Hídprogramba történő jelentkezés eljárásrendjéről, valamint a 2019/2020. tanévben Szakképzési Hídprogramban való közreműködésre kijelölt intézményekről


A Hídprogramok szerinti képzés az EU 2020 irányelveinek megfelelően a korai iskolaelhagyás arányának mérséklését célzó oktatási forma. A Szakképzési Hídprogramban a szakképző intézmények olyan fiatalokat képeznek, akik társaiknál lassabban haladnak, esetleg már ki is estek a közoktatásból. A Program elsődleges célja a szakképzésbe történő bekapcsolódás révén a későbbi foglalkoztathatóság biztosítása. A Szakképzési Hídprogram kiemelt hangsúlyt helyez arra, hogy megalapozza és továbbfejlessze a tanulók képességeit, motivációit az egész életen át tartó tanuláshoz, valamint, hogy a tanítási-tanulási folyamatot a szakmatanuláshoz nélkülözhetetlen kompetenciák fejlesztésének szolgálatába állítsa. Emellett a közismereti program törekszik a NAT-ban megfogalmazott célok lehetőség szerinti teljesítésre.

A Szakképzési Hídprogramok szerinti képzés 2016. szeptember 1. óta indítható, a programban részt vevő intézmények kijelölésére évente kerül sor. A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 14. § (3) szerint a Szakképzési Hídprogramban közreműködő intézményeket a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter (valamint – az általuk fenntartott szakképző iskolák tekintetében – az agrárpolitikáért felelős miniszter) jelöli ki.


Ezúton tájékoztatjuk a tisztelt érdeklődőket, hogy a 2019/2020. tanévben az alábbi intézmények kerültek kijelölésre a Programban történő részvételre:
 


A 2019/2020. tanévre a Szakképzési Hídprogramba történő jelentkezés menetéről szóló eljárásrend valamint a jelentkezési lap letölthető az alábbi linkekről: