IMG 482800Fehérvárra érkezett a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal regionális életpálya-tanácsadó roadshowja április elején. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Szakgimnáziumában összegyűlt szakértő résztvevők a pályaorientációs, életpálya tanácsadói tevékenységek területi szintű összehangolásáról, a szereplők együttműködésének erősítéséről tanácskoztak. Tovább »


Fehérvárra érkezett a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal regionális életpálya-tanácsadó roadshowja április elején. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Szakgimnáziumában összegyűlt szakértő résztvevők a pályaorientációs, életpálya tanácsadói tevékenységek területi szintű összehangolásáról, a szereplők együttműködésének erősítéséről tanácskoztak.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere az eseményen elmondta: „A pályaorientáció jelentőségét Székesfehérváron erősen hangsúlyozzuk. Büszkék vagyunk arra a programra, amelyet a Székesfehérvári Szakképzési Centrummal és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával közösen készítettünk néhány esztendővel ezelőtt.

A program fő eleme, hogy a fiatalok minél korábban, - akár már az általános iskola alsó tagozatában - megismerkedjenek azokkal a képességeikkel, kompetenciáikkal, amelyek által a pályaválasztás könnyebbé válik.

Gyakran találkozunk olyan fiatalokkal, akik nyolcadikos korukban eldöntöttek valamilyen irányt, aztán kilencedikben-tizedikben azt tapasztalták, hogy ez mégsem az ő útjuk. Ráadásul gimnáziumból szakgimnáziumba, illetőleg fordítva nehéz intézményt váltani, ezért is nagyon fontos, hogy ezzel a programmal minél több intézményben tudjuk ezt a programot megismertetni. De sok egyetemistával is találkozunk, akik elindultak valamilyen irányba, azután az első vagy a második félévben azt látták, hogy ez nem az ő pályájuk. Ebben a döntésben próbálunk segíteni, - az önkormányzat hathatós anyagi segítségével - a Tóth István-Tóth Terézia Ösztöndíjon keresztül.

Igyekszünk a programban résztvevő pedagógusok munkáját is segíteni, kollégáink továbbra is várják a javaslatokat, a célunk közös, az, hogy a fiatalok magabiztos pályaválasztás során találják meg azt a szakmát, amellyel tudnak boldogulni. Természetesen leginkább azt szeretnénk, ha fiataljaink itt, Székesfehérváron találnák meg a jövőjüket.” - hangsúlyozta köszöntőjében Mészáros Attila, aki köszönetet mondott a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal munkatársainak, hogy Székesfehérvárra is elhozták a szakmai roadshow programját. A szeminárium résztvevőit Szűcsné Szabó Katalin, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főosztályvezetője is köszöntötte, majd „A pályaorientáció aktualitásai” címmel a nyitóelőadást Visztenvelt Andrea, a Szent István Egyetem megbízott tanszékvezetője tartotta

„Ez itt a pálya!” címmel Fűrész István, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum pályaorientációs szakértője mutatta be a közösen kidolgozott jó gyakorlat egyik modulját.

Az önismereti kérdőívek mellett például temperamentum vizsgálatok vezettek a kiértékelés eredményeihez. A CHOICEs adatbázis 597 foglalkozás követelményrendszerét veszi alapul, tematikus kérdőíveket alkalmaz a személyes jellemzők közléséhez, és fokozatosan szűri ki azokat a pályákat, amik nem illeszkednek egy személyiséghez, érdeklődés, temperamentum és egyéb jellemzők alapján. A tantárgyakhoz való viszonyt is vizsgálja, de a számszerű tanulmányi eredményt nem.

A program elvégzése mindössze néhány egy-két órás elfoglaltságot jelent a diákoknak, jól átlátható és egyszerű kezelési felülettel rendelkezik, és kezelhető számú, öt-hat ajánlatot fogalmaz meg.

forrás: szekesfehervar.hu
regionalis-roadshow