A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) hatodik alkalommal hirdette meg a Szakképzési Díj pályázatát.


A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) hatodik alkalommal hirdette meg a Szakképzési Díj pályázatát.

Nevezett pályázati felhívással a DUIHK célja olyan projektek, kezdeményezések terjesztése és jó példák bemutatása, melyek elősegítik a magas színvonalú, hasznos tudást közvetítő gyakorlatorientált szakképzést az országban. Tovább cél, hogy ösztönözze a magyarországi szakképzés fejlesztését. A pályázati lehetőséggel a DUIHK azt szeretné elérni, hogy minél több vállalat vegyen részt a szakképzésben, ezáltal aktív szerepet vállaljanak a duális képzésben. Ezt mutatják a benyújtott pályázatok értékelésénél a DUIHK által figyelembe vett értékelési kritériumok:

  • eredményesség/hatékonyság
  • újszerűség/innováció
  • átültethetőség
  • beágyazottság/relevancia
  • fenntarthatóság


A DUIHK Szakképzési Díjat három (3) kategóriában ítélik oda:

Motiváció: E kategóriában azon kezdeményezések kaphatnak díjat, melyek a szakképzés társadalmi elismerésének növelését mozdítják elő, kiemelve e képzési forma hosszú távú előnyeit mind a tanulók, mind a vállalatok, illetve a társadalom szempontjából.

Kooperáció: E kategóriában azon projektek kerülnek megmérettetésre, melyek keretében a szakképzés különböző szereplői példaértékű együttműködést alakítanak ki, javítva ezzel a képzés minőségét és hatékonyságát.

Innováció: E kategóriában azon kezdeményezések és megoldások versenyezhetnek, melyek új módszerekkel, eljárásokkal és eszközökkel gazdagítják a szakképzést, hozzájárulva a képzési eredmények javításához.

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár asszony a Szakképzési Díj Bíráló Bizottságának tagja. Az ITM részéről idén a Kooperáció kategóriában beérkezett pályázatok értékelésére, valamint a kategória díjának átadására kérték fel.

Az Ünnepélyes Díjátadó est 2019. március 7-én került megrendezésre.

A kihirdetett győztes pályázók a következők voltak:

Motiváció kategória: Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája. Pályázatuk címe: „Bánkirobot Team – személyre szabott tehetséggondozás a jövő innovációs szakembereiért”

Kooperáció kategória: Büttner és Társai Szerszámelemgyártó és Kereskedelmi Kft. Pályázatuk címe: „Mintaértékű duális gyakorlati képzőhely kialakítása a Büttner Kft. nagyatádi telephelyén”

Innováció kategória: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum. Pályázatuk címe: „Webex Board a szakképzésben”