Már bizonyított a 2020-ban megújított rendszer

A szakképzés megújításának elsődleges célja, hogy rugalmasabbá és gyakorlatiasabbá tegye a rendszert, ennek egyik alapvető feltétele az oktatók nagyobb megbecsülése – áll a Kulturális és Innovációs Minisztérium sajtóközleményében.
2020 júliusában a kormány átlagosan 30 százalékkal emelte meg a szakképzésben dolgozók bérét, ezzel is ösztönözve a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek oktatói tevékenységét. Idén januártól még tovább nőtt a szakképzésben oktatók bére, akik a köznevelési intézményekhez hasonlóan 10 százalékos béremelésben részesültek. Jelenleg folyik a szakképzésben oktatók teljesítményértékelése, amely alapul szolgál a májusi, átlagosan 5 százalékos további bérfejlesztéshez. A későbbi időszakra vonatkozóan - a már bejelentett köznevelési béremelésekhez hasonlóan - a szakképzésben is várható további korrekció – jelentette be e KIM.
A 2019-ben kezdődött átalakításnak köszönhetően a technikumok és a szakképző intézmények egyre népszerűbbé váltak, és mára a szülők és tanulók körében is bizonyítottak. Ezt támasztja alá, hogy 8. osztályt követően a technikumot választják legtöbben és a jelentkezők száma folyamatosan emelkedik. Vannak olyan szakképző intézmények, ahová tavaly tízszeres volt a túljelentkezés – emlékeztetett a minisztérium.
A legnépszerűbb technikumok rangsora itt érhető el.